Karhunkaatajan kennel
Karhunkaatajan kennel


Kennel.fi

KARHUNKAATAJAN GISELLA

Koira, jämtlanninpystykorva 53850 LAPPEENRANTA Paino: 22.000 kg Syntynyt: 14.5.2017 Naaras Mikrosiru: 981098106574841 Rekisterinumero: FI36306/17

KOTIUTUSOHJEET (27.1.2020 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Kliininen tila kehittynyt suotuisasti. Gisella astuu leikatulle jalalleen. Ei leposärkyyn viittaavia oireita. Täällä Gisella astuu leikatulle jalalleen. Kliininen tila selvästi parempi kuin aikaisemmin. Vej kyynärnivel jäykempi, lievä vaste kyynärnivelen taivuttamiseen. Lisätään liikuntaa kivun sallimissa rajoissa, mutta hihnassa. Riehua ei saa. Aloitetaan Cartrofen pistoshoitosarja, 4 pistosta viikon välein. Omistaja pistää itse kolme seuraavaa viikon välein. Seuraava pistos viikon kuluttua. Lääkkeet säilytetään jääkaapissa. Tulehduskipulääke Trocoxil uusitaan vielä kaksi kertaa,seuraava annos kun 4 vko on kulunut edellisestä annoksesta . Kontrollisoitto kk kuluttua. Kontrollikäynti 2kk kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Suosittelen fysioterapeutin tekemään kuntoutussuunnitelmaa sekä mahdollisuuksien mukaan uintiharjoituksia.

KOTIUTUSOHJEET (14.1.2020 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Omistajan arvion mukaan paraneminen edennyt hyvin. Gisella astuu leikatulle jalalleen pääsääntöisesti. On käyty yhdellä hiukan pidemmälläkin kävelyllä. Liikunta ei pahentanut ontumista. Täällä Gisella astuu vahvasti kaikille jaloilleen. Ei vastetta leikatun jalan käsittelyyn. Rtg tutkimus. Murtuman luutuminen edennyt suunnitelman mukaisesti. Ulkoinen tuki poistettiin. Naulan reikien puhdistus kahdesti vrk:ssa laimennetulla betadinellä kunnes täysin asettuneet. Alue on syytä suojata haavojen parantumiseen saakka. Tulehduskipulääke trocoxil uusitaan vielä kerran kun edellisestä annoksesta on kulunut 4 vko. Liikuntaa on syytä rajoittaa edelleen, mutta liikuntaa hihnassa saa lisätä pehmeällä alustalla. Sisällä liikuntaa rajoitetaan edelleen. Kontrollisoitto viikon kuluttua. Kontrollikäynti 2 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena.Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (9.12.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Kliininen tila kohentunut. Gisella vastuu vahvasti leikatulle jalalleen. Täällä Gisella tukeutuu vahvasti leikatulle jalalleen. Naulojen juuret rauhalliset. Ulkoisen tuen kiinnitykset tarkistettiin. Ulkoisen tuen suoja vaihdettiin Jatkossa; Naulojen tarkastus päivittäin, puhdistus tarpeen mukaan. Ulkoisen tuen suojavaihto vähintään viikottain. Tulehduskipulääke trocoxil uusitaan kun 4 vko on kulunut edellisestä annoksesta. Ranteen ja kyynärnivelen lääkintäjumppa päivittäin, nivelten suoristus ja koukistus /20/kertaa/kerta. Taivuttelu ei saa aiheuttaa kipua. Kontrollisoitto viikottain. Kontrollikäynti ja rtg kuvaus 5 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Gisella saa tukeutua jalalleen, mutta riehua ja kaatuilla ei saa. Häkkilepo kun ette ole kotona. Ulkoilut tarpeilleen lyhyessä hihnassa niin, että Gisella tukeutuu jalalleen. Lyhyet korttelin kierrot useita kertoja/vrk. Gisella ei saa nuolla ulkoista tukea, kauluri päässä toistaiseksi.

KOTIUTUSOHJEET (21.11.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Kliininen tila kohentunut. Gisella varovasti tukeutuu leikatulle jalalleen. Siteen vaihdot onnistuneet hyvin hoitosuunnitelman mukaisesti. Täällä Gisella varovasti tukeutuu leikatulle jalalleen. Gisella rauhoitettiin ulkoisen tuen tarkastamista varten. Haava parantunut normaalisti. Hakaset poistettiin. Ulkoisen tuen kiinnitykset tarkistettiin. Ulkoisen tuen suojan suunta vaihdettiin pikittäiseksi. Mennään jatkossa näin. Naulojen tarkastus päivittäin, puhdistus tarpeen mukaan. Ulkoisen tuen suojavaihto 1-2 vrk välein. Tulehduskipulääke tarpeen mukaan. Antiboottia ei enää tarvita. Ranteen ja kyynärnivelen lääkintäjumppa päivittäin, nivelten suoristus ja koukistus /20/kertaa/kerta. Taivuttelu ei saa aiheuttaa kipua. Kontrollisoitto viikon kuluttua. Kontrollikäynti 2 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Gisella saa tukeutua jalalleen, mutta riehua ja kaatuilla ei saa. Häkkilepo kun ette ole kotona, ulkoilut vain tarpeilleen lyhyessä hihnassa niin, että Gisella tukeutuu jalalleen. Gisella ei saa nuolla ulkoista tukea, kauluri päässä toistaiseksi. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (11.11.2019 alkanut käynti) Gisellan toipuminen edistynyt hyvin. Turvotus laskenut. Siteen vaihdot onnistuneet kotona. Tapailee jo hiukan jalallaan maahan. Täällä Gisella tukeutuu varovasti varpaillaan maahan. Leikatun jalan turvotus laskenut. Side vaihdettiin ja lääkintäjumppa ohjeistettiin vastaanotolla. Haava alue sekä ulkoinen tuki rauhallinen. Turvotuksen laskeneet. Jatketaan hoitosuunnitelman mukaan . Kontrollisoitto torstaina. Kontrollikäynti to 21..11.2019 tai aikaisemmin tarpeen mukaan.

KOTIUTUSOHJEET (8.11.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Eilen varpaat olleet turvoksissa. Siteen poiston jälkeen turvotus laskenut. Viime yö mennyt rauhallisesti Täällä Gisella tapailee jalalleen maahan. Tassu turvoksissa. Leikkausalueen turvotusta. Ulkoisen tuen naulat puhdistettiin ohjatusti. Jatkossa omistaja puhdistaa naulat(betadine/pumpulipuikot) ja vaihtaa siteen itse 1-2 kertaa/vrk . Käsidesiä runsaasti käsiin ennen alueen käsittelyä. Haava alue suojataan löysällä siteellä. Lisäksi suosittelen collegepaidan käyttämistä. Jalan jumppa sekä tassun hieronta kivun sallimissa rajoissa käyntiin. Lääkitykset aikaisemman ohjeen mukaan. Kontrollisoitto maanantaina. Kontrollikäynti 2 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan.

KOTIUTUSOHJEET (6.11.2019 alkanut käynti) Omistajan kanssa käytiin keskustelu operaatiosta. Omistaja ymmärtää ja hyväksyy toimenpiteeseen liittyvät riskit , kustannukset sekä jälkihoidon vaatimukset. On mahdollista , että murtumaa ei saa tyydyttävästi reponoitua tai murtuma ei luudu korjauksesta huolimatta. Omistaja sanoi, että myös vej jalan ambutaatio on mahdollista mikäli kirurgi näin leikkauksen yhteydessä päättää ja parhaaksi katsoo. Kyynär- ja värttinäluun murtuman kirurginen korjaus levyllä, ruuveilla , ulkoisella tuella vej. Murtumalinja korjattiin anatomiseen asentoonsa. Luiden päät tuorestettiin ja murtuma-alueelle lisättiin luutumista edistävää massaa. Koiralla oli operaation ajan hengitysputki, jonka kautta se sai hengitettäviä nukutusaineita sekä happea. Koira sai lisäksi suonensisäisesti nesteytystä ja antibioottia, sekä pistoksena tulehdus- ja opioidikipulääkettä. Leikkaushaavaa hoidettiin laserterapialla leikkauksen jälkeen. Ulkoinen tuki poistetaan kun murtuman parantuminen on riittävästi edistynyt. Ulkoisen tuen naulojen puhdistus opastetaan vastaanotolla perjantaina, ajanvaraus pe 8.11.2019 kl 08.30 alkaen. Jatkossa omistaja vaihtaa siteen tarkistaa/puhdistaa tarvittaessa naulojen juuret 1-2 kertaa/vrk toistaiseksi Koiralle on laitettu Durogesic-kipulääkelaastari, jonka vaikutus alkaa 10-24 tunnin sisällä laitosta ja kestää noin neljä vuorokautta. Durogesic on tehokas kipulääke. On tavallista että eläin voi äännellä, läähätellä tai olla ääniherkkä ja/tai rauhaton lääkkeen vaikutuksesta. Etenkin vanhat tai huonokuntoiset eläimet saattavat olla tavallista väsyneempiä lääkkeen vaikutuksesta. Jos haittavaikutukset ovat voimakkaita, ottakaa yhteyttä eläinlääkäriin. Välttäkää lemmikin suoraa kontaktia lämmönlähteeseen (esim. lämpöpatteri), koska lääkkeen imeytyminen laastarista nopeutuu lämmön vaikutuksesta. Koira ei saa nuolla laastaria tai niellä sitä, tämä estetään pitämällä koiralla kauluria tai pukua. Laastari voi olla hengenvaarallinen nieltynä! Varokaa myös tarkoin, etteivät lapset tai muut lemmikit pääse laastariin käsiksi. Poistakaa laastari sunnuntaina. Poistettuanne laastarin taittakaa se liimapuolet vastakkain ja hävittäkää normaalin jätteen mukana varoen koskemasta liimapintaan. Pitkävaikutteinen tulehduskipulääke Trocoxil päällä, se uusitaan kun 4 vko on kulunut edellisestä Lisäksi annetaan antibioottikuuri kefavet ohjeen mukaan kuuri loppuun huomisesta alkaen. Koira on tänään normaalia väsyneempi nukutuksen vuoksi. Pidetään se lämpimässä ja turvallisessa paikassa ja tarkkaillaan sen vointia. Ruokaa ja vettä saa antaa, kunhan koira pysyy kunnolla hereillä, mutta aluksi on hyvä antaa pieniä annoksia. Henkitorvessa ollut hengitysputki voi kotona aiheuttaa pientä köhää. Leikkauksen jälkeen on yleistä, että potilaalla on virtsaamisvaikeuksia. Jos eläin ei ole virtsannut vuorokauteen ottakaa yhteys eläinlääkäriin. Tarvittaessa rakko voidaan tyhjentää puristamalla painamalla takavatsaa molemmilta puolilta avokämmenillä riittävän pitkään. Monet koirat virtsaavat helpommin ulos. Virtsaamisen helpottamiseksi voidaan käyttää myös lääkkeitä. Huomioikaa että jos virtsarakko täyttyy liikaa, voi koiralta tulla tahattomia pieniä pissoja, varsinkin nostettaessa koiraa mahan alta, mutta se ei tarkoita että rakko olisi tyhjentynyt kunnolla!

Halvauspotilaat saavat usein myös virtsatietulehduksia. Ottakaa yhteyttä eläinsairaalaan, mikäli ongelmia ilmenee (potilas ei saa virtsattua, virtsan väri tai haju muuttuvat tai virtsaaminen muuttuu kivuliaaksi). Eräät kipulääkkeet ja paikallaan olo hidastavat suolen toimintaa aiheuttaen ummetusta. Jos ummetusta esiintyy, ruokaan voi sekoittaa parafiiniöljyä tai käyttää ihmiselle tarkoitettuja ummetusvalmisteita (Levolac, Duphalac). Molempien annos on 1-2 teelusikallista/10 kg/vrk 3-4 päivän ajan. Annostus kuitenkin aina vasteen mukaan, ripulia tulee välttää. Jos potilas ei ulosta päivittäin, voidaan sille antaa myös peräruiske (esim. Microlax, apteekista ilman reseptiä). Soittakaa huomenna aamusta kontrollisoitto koiran voinnista vastaanotolle. Kontrollikäynti ja siteen vaihdon sekä naulojen puhdistuksen opastus perjantaina. Tikkien poisto ja kontrollikäynti 14 päivän kuluttua (ottakaa yhteyttä jo aiemmin tarvittaessa). Kontrolliröntgentutkimus tehdään 10 viikon kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Rajoitettu liikunta hihnassa toistaiseksi. Ulkoilut vain tarpeilleen, sisälläkin hihnassa tai häkissä . Gilsella saa tukeutua jalalleen, mutta liikuntaa tulee vahvasti kontrolloida 24/7. Gisella ei missään olosuhteissa saa päästä nuolemaan leikkausaluetta kauluri päässä ja ja paita päällä 24/7 alustavasti tikkien poistoon saakka. Vierihoito koiran omistajan tekemänä lievittää merkittävästi potilaan leikkauskipukokemusta. VARPAIDEN TURVOTESSA ON SIDETTÄ JALAN YMPÄRILLÄ LÖYSÄTTÄVÄ.

KOTIUTUSOHJEET (29.10.2019 alkanut käynti) Gisella ollut lauantaina lenkillä. Pitkospuita kävellessä jalka jäi pitkospuiden väliin. Gisella ei astu vej jalalleen sen jälkeen. Ennen tapahtumaa, parantuminen oli edennyt suotuisasti. Gisella oli astunut jalalleen kokoajan paremmin , metsässä kokoajan. Täällä Gisella kolmijalkainen, ei astu vej lainkaan. Vej kyynärvarren asento poikkeaa edellisestä käynnistä. Omistajan kanssa käytiin keskustelu jatkotutkimusvaihtoehdoista. Suosittelin ct tutkimusta. Omistaja ymmärtää ja hyväksyy anestesiaan ja toimenpiteeseen liittyvät riskit/ kustannukset ja antaa luvan operaatiolle. Potilaalle on suoritettu tietokonetomografiatutkimus (TT, CT= computed tomography). Potilas on nukutettu tutkimuksen suorittamista varten, koska tutkimuksen aikana kuvattavan kohteen tulee olla täysin paikoillaan. CT tutkimuksessa kuvattavasta kohteesta voidaan muodostaa tarkka kolmiulotteinen kuva tietokoneen avulla. Tämä parantaa merkittävästi eri sairauksien tunnistamista. Tutkimus ei aiheuta potilaalle kipuja. CT kuvien perusteella sekä kliinisesti todetaan kyynär-ja värttinäluun murtuneen. Suosittelen kirurgista korjausta. Sairashistorian takia ennusteeseen tulee suhtautua varauksellisesti. Jalan saamiseen täysin anatomisesti normaali asentoon ei välttämättä ole mahdollista. Jalka lastoitetiin operaatioon saakka. Ajanvaraus murtuman kirurgiselle korjaukselle ke 6.11.2019 kl 09.00 alkaen, ei ruokaa aamulla. Kustannusarvio kirurgiselle korjaukselle on n. 3000e + käytetyt ja jatkolääkitykset. Jalan lastoitus. Tarkkailkaa, ettei lasta ole liian tiukalla - mikäli varpaat tai jalka lastan yläpuolelta turpoavat, saattaa side olla liian tiukka. Jos turvotusta ilmenee, on sidettä löysättävä lastan pehmeälle osalle tehtävillä pitkittäisillä viilloilla. Mikäli tämäkään ei auta, on lasta poistettava kokonaan ja laitettava eläinlääkärin toimesta uudelleen. Lasta suojataan kastumiselta/ likaantumiselta. Potilas ei saa repiä lastaa, tarvittaessa käytetään kauluria. Lastanvaihto vähintään 5-7 vrk välein tai mikäli ongelmia ilmenee (lasta kastuu/likaantuu/haisee pahalle), se on vaihdettava jo aiemmin. Rajoitettu hihnaliikunta toistaiseksi. Potilas herätettiin ennen kotiinlähtöä. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa.Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (10.10.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti ja -kuvaus. Gisellan kliininen tila kehittynyt suotuisasti. Astuu vej jalalleen. Metsässä ja ulkona astuu vahvasti kaikille jaloilleen. Sisällä pyrkii ajoittain kannattelemaan. Käyty jo pidemmillä lenkeillä ( 10-12km). Täällä Gisella astuu kaikille jaloilleen. Ontuu vej. Ei kipuvastetta käsittelyyn. Ontuma johtunee siitä, että vej jalka on lyhyempi. Ei vastetta murtuma-alueen käsittelyyn. Rtg tutkimus. Luutuminen edennyt paikoin ja hiukan mutta ei vielä valmis. Tilannetta seurataan. Lisätään liikuntaa ja kuntoutusta kivun sallimissa rajoissa. Kävelyt pehmeällä alustalla, kahlailu, uinti. Uusitaan pitkävaikutteinen tulehduskipulääke Trocoxil ohjeen mukaan vielä ainakin 2 kertaa. Cartrofen pistos seuraavan kerran kk kuluttua. Kontrollisoitto kk kuluttua. Kontrollikäynti 2kk kuluttua. Kontrolli rtg tutkimus 3 kk kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Mikäli vaste ei ole tyydyttävää harkitaan kirurgista hoitoa. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen

KOTIUTUSOHJEET (5.9.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Kliininen tila vähintäänkin ennallaan. Ontuu edelleen. Käyty jo 3-5km lenkeillä. 5 km lenkin jälkeen kipeytynyt, mutta päivän lepo ja kipulääkitys auttanut. Tilanne kaikilta osin maltillinen. Täällä Gisella astuu kaikille jaloilleen. Ontuu vej. Ei vastetta käsittelyyn. Jatketaan harjoitteita kivun sallimissa rajoissa. Uinti, kahlailu sekä kävelyt pehmeällä metsäalustalla kivun sallimissa rajoissa. Aloitetaan Cartrofen pistoshoitosarja, 4 pistosta viikon välein. Omistaja pistää itse kolme seuraavaa viikon välein. Seuraava pistos viikon kuluttua. Lääkkeet säilytetään jääkaapissa. Aloitetaan pitkävaikutteinen tulehduskipulääke Trocoxil ohjeen mukaan huomisesta alkaen, jatkossa tarpeen mukaan. Kontrollisoitto 2 vko kuluttua. Kontrollikäynti kuvaus n. kk kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan Kynsien leikkaus.

KOTIUTUSOHJEET (15.8.2019 alkanut käynti) Gisellan kliininen tila kehittynyt suotuisasti. Astuu vej jalalleen paremmin kuin aikaisemmin. Hiljaisessa vauhdissa asuu, mutta vauhdin kasvaessa nostaa jalan ylös. Täällä Gisella astuu kaikille jaloilleen. Ontuu edelleen vej. Ei vastetta murtuma-alueen käsittelyyn. Rtg tutkimus. Luutuminen ei vielä valmis. Tilannetta seurataan. Lisätään liikuntaa ja kuntoutusta kivun sallimiss arajoissa. Kävelyt pehmeällä alustalla, kahlailu, uinti. Tulehduskipulääke tarpeen mukaan. Kontrollisoitto viikottain. Kontrollikäynti ja kuvaus 6 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Otj suoliluun alueella lantiossa muutos, joka voi selittyä traumalla. Lantio ei ole symmetrinen. Virallinen polvitutkimus. Virallinen lonkka- ja kyynärnivelten röntgentutkimus. Kuvat lähetetään Kennelliittoon arvosteltaviksi. Lausunto palautetaan omistajalle suoraan postiennakolla/OmaKoira-palvelun kautta. Vej kyynärnivelen asettaminen normaali asentoon murtumasta johtuen ei onnistu. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen

KOTIUTUSOHJEET (25.7.2019 alkanut käynti) Kontrollikäynti. Lastan kanssa pärjätty hyvin. Ei kipuja tai leposärkyyn viittaavia oireita. Täällä Gisella astuu lastan kanssa jalalleen. Murtuma-alue nyt kliinisesti rauhallinen, ei vastetta käsittelyyn. Lasta jätetään nyt pois. Jalan pesu malaseb shammppoolla ohjeen mukaan. Päkiäisen hiertymäalueen puhdistus kahdesti vrk:ssa kunnes täysin asettunut. Gisella ei saa nuolla aluetta, kaulurin käyttösuositus. Aloitetaan mahdollisuuksien mukaan uintiharjoitukset pelastusliivien kanssa sekä kahlailuharjoitukset kivun sallimissa rajoissa. Varovasti hihnassa veteen, kontrolloidut harjoitteet. Tulehduskipulääke tarpeen mukaan. Kontrollisoitto viikottain. Kontrollikäynti ja kuvaus 3 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan.

KOTIUTUSOHJEET (19.7.2019 alkanut käynti) Lastan vaihto. Lastan kanssa Gisella astuu melko hyvin. Lasta lähtenyt toissailtana ja tehty kotona uusi. Tänään kävellyt lastan kanssa hieman huonommin kuin yleensä. Ihossa pieni hiertymäkohta kannuskynnen alla. Muuten iho ja tassut siistit. Lasta vaihdettiin. Seuraava kontrolli Kouvolassa ensi viikolla.

KOTIUTUSOHJEET (12.7.2019 alkanut käynti) Lastan vaihto. Lastan kanssa Gisella astuu vej kohtalaisen hyvin. Liukas lattia hieman pelottaa. Lasta on pysynyt hyvin paikoillaan. Pieni hiertymä 1. varpaan alla. Lasta vaihdettiin ja hiertymä puhdistettiin. Päälle laitettiin Basibact- jauhetta. Lastan vaihto viikottain.

KOTIUTUSOHJEET (5.7.2019 alkanut käynti) Gisellan vej kyynärvarsi murtunut tapaturmaisesti viime syksynä. Murtumaa on korjattu useita kertoja. Viimenen tuenta otettiin pois huhtikuussa. Sen jälkeen jalassa ei ole ollut mitään tukea. Alkuun Gisella ollut kolmijalkinen. Nyt alkanut varovasti käyttää jalkaansa. Kyynärvarren luut eivät ole tällä hetkellä anatomisesti normaali asennossa 3.7.2019 otettujen kuvien perusteella. Kuvien perusteella on pääteltävissä , että murtuma hiljalleen luutumassa Täällä Gisella tukeutuu varovasti vej jalalleen. Murtuma-alueen manipulaatio tuo kipua. Kliinisesti murtuma-alue kuitenkin jo stabiili. Tässä vaiheessa useiden leikkausten jälkeen katsotaan ensin vaste konservatiiviseen hoitoon. Vasteen perusteella mietitään jatkotoimenpiteitä. Lastoitetaan kyynärvarsi 3 vkoa ajaksi. Tämän jälkeen jätetään lasta mahdollisuuksien mukaan pois. Kontrollisoitto aina lastanvaihtojen yhteydessä. Kontrollikäynti 3 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. . Kontrolli rtg tutkimus 6 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Tulehduskipulääke viikon ajan. Tarkkailkaa, ettei lasta ole liian tiukalla - mikäli varpaat tai jalka lastan yläpuolelta turpoavat, saattaa side olla liian tiukka. Jos turvotusta ilmenee, on sidettä löysättävä lastan pehmeälle osalle tehtävillä pitkittäisillä viilloilla. Mikäli tämäkään ei auta, on lasta poistettava kokonaan ja laitettava eläinlääkärin toimesta uudelleen. Lasta suojataan kastumiselta/ likaantumiselta. Potilas ei saa repiä lastaa, tarvittaessa käytetään kauluria. Lastanvaihto vähintään 5-7 vrk välein tai mikäli ongelmia ilmenee (lasta kastuu/likaantuu/haisee pahalle), se on vaihdettava jo aiemmin. Rajoitettu hihnaliikunta toistaiseksi myös sisllä. Potilas herätettiin ennen kotiinlähtöä. Kontrollisoitto aina lastanvaihtojen yhteydessä. Kontrollikäynti 3 vko kuluttua tai aikaisemmin tarpeen mukaan. Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

TÄSSÄ VAIHEESSA VAIHTUI LÄÄKÄRIKSI ESA KESTI KOUVOLASTA

KOTIUTUSOHJEET (3.7.2019 alkanut käynti) KONTROLLIKUVAUS Äkillisesti liikkeelle lähtiessä juoksee, mutta muutoin ontuu liikkuessa voimakkaasti 4/5 ja pitää jalkaa ilmassa. Ontunut samalla tavalla aiemmasta kontrollista lähtien. Ollut ilman kipulääkettä. Kyynärvarressa ei tunnu krepitaatiota tai aristavaa kohtaa. Kyynärpään ojennus rajoittunut ja Gisella vastustaa ojennusta. Koukistus ok. Gisellalta otettiin röntgenkuvat leikatusta jalasta kolmessa suunnassa. RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (30.4.2019 alkanut käynti) Kontrollirtg kuvat, astuu voimakkaasti ontuen jalalle.

KOTIUTUSOHJEET (25.4.2019 alkanut käynti) 25.4. Siteiden vaihto Tukiside vaihdettiin vastaanotolla. Iho siisti: ei tulehduksen merkkejä, tassunpohja ja varpaanvälit siistit.

KOTIUTUSOHJEET (5.4.2019 alkanut käynti) 17.4. Siteiden vaihto Tukiside vaihdettiin vastaanotolla. Iho pääosin siisti, muutamasta kohdasta karvat hieman lähteneet irti teippien kohdalta. Ei tulehduksen merkkejä, tassunpohja ja varpaanvälit siistit.

KOTIUTUSOHJEET (19.3.2019 alkanut käynti) Käyttää jalkaansa paremmin verrattuna aikaisempaan. Proksimaalisesti pinnojan reiät hieman erittäneet.

KOTIUTUSOHJEET (11.3.2019 alkanut käynti) Gisellan kontrollikäynti ja exfixin kevennys.

KOTIUTUSOHJEET (7.3.2019 alkanut käynti) Tässä kaksi käyntiä: pe 1.3.2019 Gisella tuli vastaanotolle, koska vaikuttaa kipeältä. Ei käytä operoitua jalkaansa ollenkaan. Aloitettu ke metacam, joka hieman auttanut. Kliiniseessä yleistutkimuksessa: T 39.5C, proksimaalisista pinnojen aukoista valuu verensekaista eritettä. Ottaa muutaman askeleen kys jalalle. Muutoin kliininsesti ei poikkeavaa. Rauhoitus IM RTG tutkimus: - pinnat ehjät, murtumalinja ei ole liikkunut Suojasiteiden laitto. To 7.3.2019 Gisella tukeutuu jalalle, mutta helposti keventää askeltaessa tai hyppyyttää sitä ilmassa. Lämpö normaali 38,2C. Proksimaaliset haavat erittäneet- kaudaalipuoli voimakkaimmin. Turvotsta ei havaita. Haavat puhdistettu betadien-keittosuolaliuoksella. Suojasiteiden laitta ja heräte. Kipulääkitys kotona tarvittaessa. Ab ei tarvitse jatkaa.

KOTIUTUSOHJEET (25.2.2019 alkanut käynti) Gisellan kontrollikäynti ja -kuvaus. Kuvissa todetaan luutumisen alkaneen: kallusmuodostusta sekä radiuksen että ulnan murtumalinjoissa. Kehikkoa kiristettiin (murtumalinjoja lähennettiin) luutumisen edistämiseksi. Seuraava kontrolli ja mahdollinen tukikehikon kevennys 11.3. klo 13.00.

KOTIUTUSOHJEET (22.2.2019 alkanut käynti) Vointi hyvä, käyttää jalkaansa hitaassa kävelyssä ok. Haavat siistit.

KOTIUTUSOHJEET (4.2.2019 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle siteiden vaihtoon, sekä kontrolli rtg tutkimukseen. Ma 21.1. tehty uusintaoperaatio- Ilizarov. Operaatiosta palautunut hyvin. Käyttää nyt operoitua jalkaansa jo paremmin. Kotona Gisella on rauhallinen ja nukku usein niin, että pää operoidun jalan päällä. Haavat siistit ja rauhallisen näköiset, proksimaaliset haavat hieman erittäneet. Ne puhdistettu betadine- keittosuolaliuoksella. Operoidusta jalasta otettu röntgenkuvat kahdesta eri suunnasta. Pinnat ovat ehjät. Murtumalinja siisti. HOITO: - kipulääkitys tarvittaessa. - Kauluri - siteiden vaihto viikon kuluttua.

KOTIUTUSOHJEET (25.1.2019 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle siteiden vaihtoon. Ma 21.1. tehty uusintaoperaatio- Ilizarov. Operaatiosta palautunut hyvin. Käyttää myös operoitua jalkaansa hitaassa kävelyssä. Kotona Gisella on rauhallinen ja nukku usein niin, että pää operoidun jalan päällä. Haavat siistit ja rauhallisen näköiset. Ne puhdistettu betadine- keittosuolaliuoksella. Gisella sai kipulääkkeen ihonalaisesti, joka vaikuttaa 24h. HOITO: - kipulääkitys tarvittaessa. - Kauluri - siteiden vaihto viikon kuluttua, jolloin samalla kontrolliröntgentutkimus.

KOTIUTUSOHJEET (21.1.2019 alkanut käynti) Gisellan komplisoitunut murtuma korjattiin ulkoisella tukikehikolla (Ilizarov). Gisella sai leikkauksen aikana nesteitä, antibioottia ja kipulääkettä suonensisäisesti. JATKOHOITO Tulehduskipulääke Canicaral 40 mg: 1 tabletti 2 kertaa päivässä 5 päivän ajan. Jatketaan tarittaessa. Pinnanreikien puhdistus ja siteiden vaihto kerran viikossa klinikalla. Ensimmäinen vaihto kuitenkin jo tämän viikon perjantaina. Gisella pidetään mahdollisimman levossa: ulkoilu vain niin, että tarpeet saa tehtyä. Ei hyppimistä, riehumista tai juoksemista. Ensimmäinen kontrollikuva 4 viikon kuluttua. Fiksaattorin kiristys noin 10 päivän kuluttua. Fiksaattorin poisto kontrollikuvien perusteella.

KOTIUTUSOHJEET (15.1.2019 alkanut käynti) Lastan vaihto.

KOTIUTUSOHJEET (3.1.2019 alkanut käynti) lastan vaihto

KOTIUTUSOHJEET (13.12.2018 alkanut käynti) Gisellan jatkohoito ja arviointi. Gisellan vasemman etujalan uudelleenkorjauksessa käytetyt kolme levyä ovat kaikki katkenneet. Kallusmuodostusta havaittavissa, mutta luutuminen ei ole täydellistä. Gisella varaa nyt painoa jalalle hieman hitaassa vauhdissa. Nopeassa vauhdissa ei varaa painoa jalalle. Gisella rauhoitettiin ja jalka tunnusteltiin ja kuvattiin rauhoituksessa. Jo tunnustelussa tuntuu, että murtuma-alueella on hieman liikettä, ainakin kyynärluun alueella. Röntgenkuvissa (stressikuvat) todetaan, että murtumalinjat liikkuvat. Röntgenkuvista arvioiden levyjen poisto ja uudelleenkorjaus yhdessä leikkauksessa olisi riskialtista vanhoista ruuvinrei'istä johtuen. Päätettiin tällä kertaa poistaa levyt ja antaa ruuvinreikien ja leikkausalueen rauhoittua. Leikkauksessa poitettiin katkenneet levyt ja ruuvit. Suunnitelmana tukea murtuma ulkoisella tukikehikolla (Ilizarov), kunhan leikkausalue on rauhoittunut (n. 4 viikon kuluttua, kontrollikuvien arvion mukaan). Tilanne ja suunnitelma arvioidaan joka tapauksessa uudelleen kontrollikuvien perusteella, ja se voi vielä muuttua. Jatkohoidon ja suunnitelmien suhteen olemme konsultoineet erikoiseläinlääkäri Alessandro Pirasta, jolla on kattava kokemus myös komplisoitujen murtumatapauksien hoidossa. Alessandro Piras on tulee olemaan mukana myös seuraavassa leikkauksessa. HOITO KOTONA Tulehduskipulääke Canicaral 40 mg: 1 tabletti 2 kertaa päivässä huomisesta alkaen 7 päivän ajan. annetaan ruoan kanssa. Jalassa on lastaside. Gisella tulee pitää levossa, rajatulla alueella ja ulkoilut mahdollisimman lyhyinä. Lastasiteen vaihto n. 5 päivän kuluttua. Ja sen jälkeen viikon välein. Ihon kunto tulee kuitenkin arvioida. Jos iho alkaa ärtymään lastasidettä ei voi enää pitää, jotta iho on kunnossa leikkauksen aikaan. Kauluria on käytettävä jos Gisella repii sidettä.

Side ei saa kastua tai valua. Jos se näin käy, se on vaihdettava. Tikkien poisto 10-12 päivän kuluttua. Kontrollikuva n. 3-4 viikon kuluttua. aura Hakala ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri (ortopedia) laura.hakala@evidensia.fi

KOTIUTUSOHJEET (7.12.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle kontrolli röntgentutkimukseen. 3 viikkoa sitten otettu tukiside pois. Gisella ei ole käyttänyt operoitua jalkaansa sen jälkeen juuri ollenkaan. Vastaanotolla Gisella tukeutuu aavistuksen vasemmalle etujalalle, mutta kävellessä ei astu kys jalalle. Palpatorisesti vej kyynärvarren distaaliosa turvoksissa. Krepitaatiota ei havaita. RTG tutkimuksessa: - ulna lähtenyt luutumaan, radiuksessa myös kallismuodostumaa. - kaikki kolme levyä ovat menneet poikki. JATKOSUUNNITELMA: - olen yhteydessä ortopediin ja ilmoitan teille jatkoista. - omistaja varautunut uusintaoperaatioon.

KOTIUTUSOHJEET (5.11.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon sekä kontrolli rtg tutkimukseen. Kallusta on hyvin muodostunut sekä radiukseen, että myös ulnaan. Lasta päätettiin poistaa. HOITO: - kuukauden kuluttua kontrolli rtg tutkimus. Siihen saakka vielä lepo sekä vältettävä hyppimistä ja riehumista. - Siteen vaihto joka kolmas päivä nyt viikon ajan. Su jätetään side pois. - Hautuneiden alueiden ja varpaidenvälien huuhtominen siteen poiston jälkeen. Nyt tämän viikon ajan keittosuolaliuoksellal varpaiden välien puhdistus, jonka jälkeen hyvä kuivaus. - Kauluri nuolemisen estoon. HUOM:Mikäli voinnissa ilmenee murheita, olettehan yhteydessä eläinlääkäriin

KOTIUTUSOHJEET (29.10.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Lasta pysynyt hyvin paikoillaan.

KOTIUTUSOHJEET (22.10.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Vointi on ollut hyvä. Kliinisessä yleistutkimuksessa ei normaalista poikkeavaa. Lasta pysynyt hyvin paikoillaan. Leikkaushaavat siistit. TOIMENPIDE: - Rauhoitus IM - Kontrolli rtg tutkimus:ulnassa oleva levy mennyt poikki, mutta luukos rauhallisen näköinen. Murtumalinja lähtenyt luutumaan hyvin kalluksen muodostumisen kautta. - Lastan vaihto -> varpaiden välien ja kyynärpään pesu. - Heräte IM 8vkn kohdalla kontrolli röntgentutkimus ja sen jälkeen 6kk kohdalla, lasketaan operaatiosta. Tukisiteen voi ottaa pois perjantaina ja sen jälkeen jäteään tuki kokonaan pois. RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (15.10.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Vointi on ollut hyvä. Kliinisessä yleistutkimuksessa ei normaalista poikkeavaa. Lasta pysynyt hyvin paikoillaan. Leikkaushaavat siistit. TOIMENPIDE: - Rauhoitus IM - Lastan vaihto - Heräte IM Viikon kuluttua kontrolli rtg tutkimus, 4vk operaatiosta. Sen jälkeen 8vkn kohdalla vielä 6kk kohdalla. RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen.

KOTIUTUSOHJEET (8.10.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Vointi on ollut hyvä. Kliinisessä yleistutkimuksessa ei normaalista poikkeavaa. Lasta pysynyt hyvin paikoillaan. Leikkaushaavat siistit. TOIMENPIDE: - Rauhoitus IM - Kontrolli röntgentutkimus radius/ulna - Lastan vaihto - Heräte IM RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen. HOITO KOTONA: - kipulääkitys entisen ohjeen mukaan. - Kontrolli ja lastan vaihto viikon kuluttua. - Lähetän kuvat leikanneelle lääkärille, hän arvioi jatkohoidon. Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta, puh.0201800750, tulostettu 4.2.2020 13:36 (Pulkkinen Katja) Sivu 43/58 Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta POTILASKERTOMUS Myllärinkatu 10 () / (1292090, , kg) 53550 Lappeenranta HUOM:Mikäli voinnissa ilmenee murheita, olettehan yhteydessä eläinlääkäriin. Essi Heikkinen, ell nro 3152. RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen

KOTIUTUSOHJEET (1.10.2018 alkanut käynti) Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta, puh.0201800750, tulostettu 4.2.2020 13:36 (Pulkkinen Katja) Sivu 45/58 Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta POTILASKERTOMUS Myllärinkatu 10 () / (1292090, , kg) 53550 Lappeenranta

KOTIUTUSOHJEET (1.10.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Vointi on ollut hyvä. Kliinisessä yleistutkimuksessa ei normaalista poikkeavaa. Lasta pysynyt hyvin paikoillaan. Leikkaushaavat siistit. TOIMENPIDE: - Rauhoitus IM - Lastan vaihto - Heräte IM RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen. HOITO KOTONA: - kipulääkitys entisen ohjeen mukaan. - Kontrolli ja lastan vaihto viikon kuluttua. HUOM:Mikäli voinnissa ilmenee murheita, olettehan yhteydessä eläinlääkäriin

KOTIUTUSOHJEET (29.9.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle, koska jompikumpi talouden koirista oli syönyt 1,5 liuskaa 400mg buranaa. Koira hyvävointinen. Kliinisessä yleistutkimuksessa ei havaita normaalista poikkeavaa. Piisi oksetettiin, oksennuksen seasta ei löytynyt buranaa. Lisäksi Piisi sai suonensisäisesti nestettä, nesteytystä jatkettiin kotona. Pahoinvoinninestoon hän sai Cerenian ihon alle, joka vaikuttaa 24h. Aktiivihiiltä Piisi sai n puoli pulloa vastaanotolla. HOITO KOTONA: - Hiili, puoli pulloa vielä tänään myöhään illalla. - Huomenna aamulla nesteen pudotus IV tai SC, 500ml Ringer. - Kontrolli verikokeet maanantain lastan vahdon yhteydessä. HUOM:Mikäli voinnissa ilmenee murheita, olettehan yhteydessä eläinlääkäriin.

KOTIUTUSOHJEET (26.9.2018 alkanut käynti)

KOTIUTUSOHJEET (25.9.2018 alkanut käynti) Vasemman eturaajan värttinäluun pirstaleisen murtuman uusintaleikkaus. Tänään lisättiin stabiiliutta toisella, kyynärluuhun asetettavalla levyllä ja samalla lisättiin ruuvien määrää värttinäluuhun vaihtamalla yksi isompi levy kahteen pienempään levyyn (reikämäärä suurempi pienessä levyssä). LEIKKAUSPOTILAAN JATKOHOITO-OHJEET Potilas on leikkausta varten jouduttu nukuttamaan. Nukutuksesta herätessään eläimen ruumiinlämpö voi olla alhainen ja eläimellä saattaa olla vilunpuistatuksia. Eläin tuleekin kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattiatasoon. Potilas ei heti herättyään hallitse liikkeitään ja siksi on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät heti narkoosin jälkeen toimi normaalilla tavalla ja eläimelle saattaa sattua "vahinkoja". On myös seurattava, että eläin alkaa virtsata ja ulostaa normaalisti. Tipan poiston yhteydessä yleensä eturaajaan laitettu paineteippi voidaan poistaa tunnin kuluttua, jolloin pistoreikä on hyytynyt. LEIKKAUSHAAVAN HOITO Haava-alue pidetään puhtaana ja kuivana sekä tarkastetaan päivittäin ellei ole lastan/siteen alla suojassa. Eläin ei saa nuolla tai muuten vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä kauluria, "pukua", Cothivet-suihketta tms. Mikäli haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, pahaa hajua, vuotoa tai muuta poikkeavaa, yhteys eläinlääkäriin. Mikäli leikkaushaava kastuu tai likaantuu, se suihkutetaan haalealla vedellä ja kuivataan huolellisesti (mieluiten viileällä hiustenkuivaajalla). Leikkaushaavaan voi tulla ns. ommelainereaktio 2-4 viikkoa leikkauksesta. Haavan reunat turpoavat, kovettuvat ja iho voi punoittaa. Lisäksi ihosta voi tihkua vähän eritettä. Pieniä langanpätkiä voi näkyä. Ulkonevat langanpätkät voi leikata pois, ihoa suihkutetaan ja/ tai putsataan laimennetulla Betadine-liuoksella, ja kuivataan. Tätä jatketaan kunnes ommelreaktio on rauhoittunut, joka kestää n. 1-3 viikkoa sen alkamisesta. Ommelreaktioita ei pääsääntöisesti tarvitse hoitaa antibioottikuurilla. POTILAAN LÄÄKITYS Mikäli potilaalle on määrätty lääkitys, on tärkeää, että lääke annetaan säännöllisin väliajoin ja lääkekuuri jatketaan ohjeen mukaisesti loppuun. Usein saattaa näyttää siltä, että haava paranee hyvin ja potilas on terve, jolloin houkutus lääkityksen kesken jättämiseen on suuri, varsinkin jos lääkkeiden antaminen on hankalaa. Antibioottikuurin kesken jättäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymisen ja niiden hoito voi jatkossa olla vaikeaa. Ruokaa ja juomaa annetaan vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Aluksi on hyvä antaa pieniä ruoka-annoksia kerrallaan, koska eläin muuten saattaa oksentaa. Mikäli on tarpeen noudattaa erikoisruokavaliota, siitä on maininta alla. ULKOILUTUS JA LIIKUNTA Leikkauksen jälkeen on varottava voimakkaita ja nopeita liikkeitä 2 viikon ajan. Hyppimistä ja riehumista on vältettävä. Kostealla ja kuraisella ilmalla eläin viedään ulos vain tarpeilleen, jotta leikkaushaava ei likaannu. Mikäli potilaalla on tassuside, on se vaihdettava jos side kastuu. Mikäli kyseessä on liikuntaelinten leikkaus, liikunnasta on annettu tarkemmat ohjeet sivun alareunassa. HUOMATKAA RASTILLA (X) MERKITYT KOHDAT! (x ) Leikkaushaavasta poistetaan tikit 12-14 vrk:n kuluttua. Tikkien poistoon varataan aika etukäteen. Samalla kontrollirtg 2n, 4n ja 8n viikon kohdalla leikkauksesta sekä puoli vuotta myöhemmin. ( ) Haavan päällä on kevyt haavalaastari, joka poistetaan muutaman vuorokauden kuluttua, mutta side saa olla tikkienpoistoon asti jos pysyy siistinä. Sidos vaihdetaan tarvittaessa, mikäli se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaava tulee suojata niin kauan, että mahdollisten eritteiden vuoto on loppunut. ( x ) Jalkaan on laitettu side/lasta. Side/lasta ei saa kastua. Uusittava 5-6 päivän kuluttua leikkauksesta ajanvarauksella vastaanotolla. Samalla haava tarkistettava. Sidettä/lastaa pidetään yhteensä 2-4 viikkoa. ( ) Jalkaan on laitettu paineside kevyen haavalaastarin päälle. Side ei saa kastua. Poistetaan tänään illalla tai huomenna. Varpaat eivät saa turvota. Poistetaan mieluummin leikkaamalla värillistä sidettä veitsenterällä tai saksilla kuin että purkaa sidettä liimauksesta, mikä saattaa rasittaa jalkaa. ( x ) Eläin on saanut leikkauksen yhteydessä kipulääkepistoksia joiden vaikutus kestää noin vuorokauden. Huomisesta Metacam kerran vuorokaudessa 2-4 viikon ajan. (X) Lemmikillenne on 25.9 laitettu Durogesic-kipulääkelaastari, jonka vaikutus kestää noin neljä vuorokautta. Durogesic on tehokas kipulääke. On tavallista että eläin voi äännellä, läähätellä tai olla ääniherkkä ja/tai rauhaton lääkkeen vaikutuksesta. Etenkin vanhat tai huonokuntoiset eläimet saattavat olla tavallista väsyneempiä lääkkeen vaikutuksesta. Jos sivuvaikutukset ovat voimakkaita, ottakaa yhteys klinikkaan. Välttäkää lemmikin suoraa kontaktia lämmönlähteeseen(esim. lämpöpatteri), koska lääkkeen imeytyminen

Lemmikki ei saa nuolla laastaria tai niellä sitä. Tämä estetään kaulurilla tai puvulla. Varottava myös etteivät lapset tai muut lemmikit pääse laastariin käsiksi. Laastari voi olla hengenvaarallinen nieltynä! Poistakaa laastari 29.9 Poistettuanne laastarin taittakaa se liimapuolet vastakkain ja hävittäkää normaalin jätteen mukana. ( x ) Annettu antibioottia suoneen operaation yhteydessä. Tästä illasta alkaen Kefavet antibioottia, katsokaa erilliset ohjeet. ( x ) Liikunta: vain hihnassa, seuraavan noin 6n viikon ajan. Kts. alla olevat kuntoutus ohjeet. ( ) Ruokinta: Saa syödä hieman tänä iltana kun täysin pirteä, huomisesta normaalisti. ( x ) Espoon Eläinsairaalan vesiterapialaitetta suositellaan koiranne kuntouttamiseen. Vesialtaassa koira saa kahlata valitussa vedensyvyydessä liikkuvalla kävelymatolla. Täten voidaan painoa keventää ja rasitusmäärää asteittain säätää kuntoutuksen edetessä. Aika laitteeseen varataan vastaanotolta 0201------

Eläimen jalkaan on laitettu tukiside/lasta. Side ei saa kastua tai likaantua, suojattava ulkoiltaessa esim. kurarukkasella tai useilla muovipusseilla. Seuraa että varpaat eivät turpoa (mikäli ovat näkyvissä lastan alta). Varpaita voi tarvittaessa puristella 5-10 min ajan imu- ja verenkierron edistämiseksi. Jos turvotus ei kuitenkaan vastaa tai uusii pian, ota yhteys vastaanotolle. Tarkkailtava, ettei lasta käänny, valu tai ala hankaamaan eläintä ja ettei siteen sisään joudu esimerkiksi hiekkaa tai muuta roskaa. Lasta vaihdetaan ajanvarauksella eläinlääkärin antaman vaihtovälin mukaisesti tai jo aiemmin mikäli em. ongelmia esiintyy (tarvittaessa kysy ohjeita vastaanotolta).

KOTIUTUSOHJEET (21.9.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle lastan vaihtoon. Operoitus radius-ulna pirstalemurtuma viikko sitten. Vointi ollut hyvä. Tuntemuksia vielä lienee jalassa olevan, koska melko rauhallisena pysynyt. TOIMENPIDE: - rauhoitus IM - lastan vaihto - tulehduskiplääke sc, vaikutusaik 24h. - heräte IM HOITOSUUNNITELMA: - lastan vaihto viikon välein, lastaa pidetään yht n 4vk. - liikunta vain hihnassa tarpeilla käyden. - Tulehduskipulääke huomisesta entisen ohjeen mukaan. RAUHOITETTU POTILAS Lemmikki on hoidettu rauhoituksessa tai nukutuksessa. Sen käytös ja elintoiminnot eivät ole heti normaalit. Rauhoitettua lemmikkiä ei saa päästää liikkumaan vapaasti ilman valvontaa tai hihnaa. Kotona lemmikin täytyy saada toipua rauhallisessa, lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Se on hyvä pitää lattiatasolla, sillä korkeammalta se saattaa helposti pudota ollessaan vielä hieman sekava. Alustan on hyvä olla helposti puhdistettavissa, sillä potilas saattaa vielä voida pahoin tai laskea allensa. Usein lemmikki käy uudelleen uneliaaksi rauhalliseen paikkaan päästyään. Pidä lemmikkisi lämpimänä, sillä ruumiinlämpötila on alhainen ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Anna lemmikin levätä, vältä melua ja pysy rauhallisena. Tarjoa ruokaa ja juomaa vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Toimenpidepäivänä voi tarjota lähinnä pientä makupalaa, normaaliin ruokaan voi siirtyä seuraavana päivänä. Toipumisnopeus on yksilöllistä, mutta potilasta ei yleensä kannata rasittaa toimenpidepäivänä. Ulkoilla voi sen verran, että potilas pääsee tarpeilleen

KOTIUTUSOHJEET (14.9.2018 alkanut käynti) Vasemman eturaajan värttinäluun pirstaleisen murtuman korjaus lukkolevyllä ja lukkoruuveilla. LEIKKAUSPOTILAAN JATKOHOITO-OHJEET Potilas on leikkausta varten jouduttu nukuttamaan. Nukutuksesta herätessään eläimen ruumiinlämpö voi olla alhainen ja eläimellä saattaa olla vilunpuistatuksia. Eläin tuleekin kotona asettaa lämpimään, kuivaan ja vedottomaan paikkaan lattiatasoon. Potilas ei heti herättyään hallitse liikkeitään ja siksi on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät heti narkoosin jälkeen toimi normaalilla tavalla ja eläimelle saattaa sattua "vahinkoja". On myös seurattava, että eläin alkaa virtsata ja ulostaa normaalisti. Tipan poiston yhteydessä yleensä eturaajaan laitettu paineteippi voidaan poistaa tunnin kuluttua, jolloin pistoreikä on hyytynyt. LEIKKAUSHAAVAN HOITO Haava-alue pidetään puhtaana ja kuivana sekä tarkastetaan päivittäin ellei ole lastan/siteen alla suojassa. Eläin ei saa nuolla tai muuten vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä kauluria, "pukua", Cothivet-suihketta tms. Mikäli haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, pahaa hajua, vuotoa tai muuta poikkeavaa, yhteys eläinlääkäriin. Mikäli leikkaushaava kastuu tai likaantuu, se suihkutetaan haalealla vedellä ja kuivataan huolellisesti (mieluiten viileällä hiustenkuivaajalla). Leikkaushaavaan voi tulla ns. ommelainereaktio 2-4 viikkoa leikkauksesta. Haavan reunat turpoavat, kovettuvat ja iho voi punoittaa. Lisäksi ihosta voi tihkua vähän eritettä. Pieniä langanpätkiä voi näkyä. Ulkonevat langanpätkät voi leikata pois, ihoa suihkutetaan ja/ tai putsataan laimennetulla Betadine-liuoksella, ja kuivataan. Tätä jatketaan kunnes ommelreaktio on rauhoittunut, joka kestää n. 1-3 viikkoa sen alkamisesta. Ommelreaktioita ei pääsääntöisesti tarvitse hoitaa antibioottikuurilla. POTILAAN LÄÄKITYS Mikäli potilaalle on määrätty lääkitys, on tärkeää, että lääke annetaan säännöllisin väliajoin ja lääkekuuri jatketaan ohjeen mukaisesti loppuun. Usein saattaa näyttää siltä, että haava paranee hyvin ja potilas on terve, jolloin houkutus lääkityksen kesken jättämiseen on suuri, varsinkin jos lääkkeiden antaminen on hankalaa. Antibioottikuurin kesken jättäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymisen ja niiden hoito voi jatkossa olla vaikeaa

LEIKKAUSPOTILAAN RUOKAVALIO Ruokaa ja juomaa annetaan vasta, kun eläin on kunnolla herännyt. Aluksi on hyvä antaa pieniä ruoka-annoksia kerrallaan, koska eläin muuten saattaa oksentaa. Mikäli on tarpeen noudattaa erikoisruokavaliota, siitä on maininta alla. ULKOILUTUS JA LIIKUNTA Leikkauksen jälkeen on varottava voimakkaita ja nopeita liikkeitä 2 viikon ajan. Hyppimistä ja riehumista on vältettävä. Kostealla ja kuraisella ilmalla eläin viedään ulos vain tarpeilleen, jotta leikkaushaava ei likaannu. Mikäli potilaalla on tassuside, on se vaihdettava jos side kastuu. Mikäli kyseessä on liikuntaelinten leikkaus, liikunnasta on annettu tarkemmat ohjeet sivun alareunassa. HUOMATKAA RASTILLA (X) MERKITYT KOHDAT! (x ) Leikkaushaavasta poistetaan tikit 12-14 vrk:n kuluttua. Tikkien poistoon varataan aika etukäteen. Samalla kontrollirtg 2n, 4n ja 8n viikon kohdalla leikkauksesta sekä puoli vuotta myöhemmin. ( ) Haavan päällä on kevyt haavalaastari, joka poistetaan muutaman vuorokauden kuluttua, mutta side saa olla tikkienpoistoon asti jos pysyy siistinä. Sidos vaihdetaan tarvittaessa, mikäli se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaava tulee suojata niin kauan, että mahdollisten eritteiden vuoto on loppunut. ( x ) Jalkaan on laitettu side/lasta. Side/lasta ei saa kastua. Uusittava viikon kuluttua leikkauksesta ajanvarauksella vastaanotolla. Samalla haava tarkistettava. Sidettä/lastaa pidetään yhteensä noin 4 viikkoa. ( ) Jalkaan on laitettu paineside kevyen haavalaastarin päälle. Side ei saa kastua. Poistetaan tänään illalla tai huomenna. Varpaat eivät saa turvota. Poistetaan mieluummin leikkaamalla värillistä sidettä veitsenterällä tai saksilla kuin että purkaa sidettä liimauksesta, mikä saattaa rasittaa jalkaa. ( x ) Eläin on saanut leikkauksen yhteydessä kipulääkepistoksia joiden vaikutus kestää noin vuorokauden. Huomisesta Metacam kerran vuorokaudessa 2-4 viikon ajan. (X) Lemmikillenne on 12.9 laitettu Durogesic-kipulääkelaastari, jonka vaikutus kestää noin neljä vuorokautta. Durogesic on tehokas kipulääke. On tavallista että eläin voi äännellä, läähätellä tai olla ääniherkkä ja/tai rauhaton lääkkeen vaikutuksesta. Etenkin vanhat tai huonokuntoiset eläimet saattavat olla tavallista väsyneempiä lääkkeen vaikutuksesta. Jos sivuvaikutukset ovat voimakkaita, ottakaa yhteys klinikkaan. Välttäkää lemmikin suoraa kontaktia lämmönlähteeseen(esim. lämpöpatteri), koska lääkkeen imeytyminen laastarista nopeutuu lämmön vaikutuksesta. Lemmikki ei saa nuolla laastaria tai niellä sitä. Tämä estetään kaulurilla tai puvulla. Varottava myös etteivät lapset tai muut lemmikit pääse laastariin käsiksi. Laastari voi olla hengenvaarallinen nieltynä! Poistakaa laastari 16.9 Poistettuanne laastarin taittakaa se liimapuolet vastakkain ja hävittäkää normaalin jätteen mukana. ( x ) Annettu antibioottia suoneen operaation yhteydessä. Tästä illasta alkaen Kefavet antibioottia, katsokaa erilliset ohjeet. ( x ) Liikunta: vain hihnassa, seuraavan noin 6n viikon ajan. Kts. alla olevat kuntoutus ohjeet. ( ) Ruokinta: Saa syödä hieman tänä iltana kun täysin pirteä, huomisesta normaalisti. ( x ) Espoon Eläinsairaalan vesiterapialaitetta suositellaan koiranne kuntouttamiseen. Vesialtaassa koira saa kahlata valitussa vedensyvyydessä liikkuvalla kävelymatolla. Täten voidaan painoa keventää ja rasitusmäärää asteittain säätää kuntoutuksen edetessä. Aika laitteeseen varataan vastaanotolta 020------. Eläimen jalkaan on laitettu tukiside/lasta. Side ei saa kastua tai likaantua, suojattava ulkoiltaessa esim. kurarukkasella tai useilla muovipusseilla. Seuraa että varpaat eivät turpoa (mikäli ovat näkyvissä lastan alta). Varpaita voi tarvittaessa puristella 5-10 min ajan imu- ja verenkierron edistämiseksi. Jos turvotus ei kuitenkaan vastaa tai uusii pian, ota yhteys vastaanotolle. Tarkkailtava, ettei lasta käänny, valu tai ala hankaamaan eläintä ja ettei siteen sisään joudu esimerkiksi hiekkaa tai muuta roskaa. Lasta vaihdetaan ajanvarauksella eläinlääkärin antaman vaihtovälin mukaisesti tai jo aiemmin mikäli em. ongelmia esiintyy (tarvittaessa kysy ohjeita vastaanotolta).

KOTIUTUSOHJEET (12.9.2018 alkanut käynti) Gisella tuli vastaanotolle, koska oli jäänyt auton alle metsäreissulla. Omistaja huomannut ainakin vasemman etujalan olevan poikki. Vastaanotolla Gisella shokkinen. Limakalvot punakat, kta 1s. Auskultaatio SFR 120krt/min, tasainen. Hengitysäänet ok. Reagoi. Metatarsaalipulssi ok, femoraalipulssi synkronoi. Vasemmassa takapolvessa pieni ruhje ihossa. Polvet palpatorisesti ok. Gisella sai shokkihoitona suonensisäisesti nestettä 20ml/kg IV nopeasti sen jälkeen 10ml/kg -> yht 800ml. L-polamivet IV Alfaxalon IV Metacam IV tulehduskipulääke, vaikutusaika 24h. RTG tutkimuksessa havaittua: - vasemman etujalan radius-ulna murtuma. Voimakas pehmytkudos turvotus. - keuhkokuva ok Verinäytteissä ei havaita patologisia muutoksia: - perus verenkuva - elinarvot Murtumalinjat reponoitu sekä jalka lastoitettu. Gisellalle laitettiin fentanyylipohjainen kipulaastari, joka alkaa vaikuttamaan n 12h kuluttua. Laastari poistetaan 4 vuorokauden kuluttua. Laastariin ei saa päästä käsiksi toiset koirat tai lapset, nieltynä voi olla hengenvaarallinen. HOITO KOTONA: - Bupaq (ruiskussa valmiina) laitetaan yöllä klo 3.00 - Aamulla tramadoli reseptin ohjeen mukaan. - Metacam huomisesta illasta alkaen. Painonmukainen annos kerran päivässä. Ei tyhjään mahaan. - kauluri laastarin nuolemisen estoon.

Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta, puh.0201800750, tulostettu 4.2.2020 13:36 Sivu 57/58 Eläinlääkäriasema Villimys Evidensia Lappeenranta POTILASKERTOMUS Myllärinkatu 10 () / (1292090, , kg) 53550 Lappeenranta Jatkohoitona kirurginen korjaus ortopedilla:

PS. KIITTI ESSI, sinä ainakin teit minkä tehtävissä oli ja olit valmis tulemaan heti onnettomuuden jälkeen virka-ajan jälkeenkin auttamaan niin paljon kuin mahdollista.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy